2015. május 18., hétfő

Hétfő

Elhatároztam, hogy az utókornak szánva posztomat - okulásul és kordokumentumnak - hogy egy héten át leírom, hogyan telnek egy mezei pedagógus napjai. Ez az egyszerűbb és rövidebb hetem, mert nálunk páros és páratlan hét van eltérő óraszámmal. Mielőtt nekivágunk közölném, hogy valamennyi órám értelmi fogyatékos gyerekekkel van egy utolsó esélyt adó szakiskolában. 
Lássuk:
Hét óra: indulás a suliba. Szeretek kicsit korábban érkezni, elintézni még mindent a tanítás előtt, no meg ügyeletes tanárként benn is kell lennem még fél nyolc előtt. Megint vécés néni leszek a folyosón délig, ami egyáltalán nem tesz boldoggá, mert se szünet, se pihenés, se cigi, semmi. 
Első óra: nem tanítok, egy fekete cserével elintéztem, hogy kollégám kérésének megfelelően benn legyek egyik osztályom (mert kettőnek vagyok osztályfőnöke - dupla adminisztrációval természetesen, dupla létszámmal az osztálykirándulásokon stb.) szakmai "vizsgáján". A kolléganő tételekkel méri fel a gyerekek tudását - örülök, mert nagyon nem szerepelünk le, sőt, "butácskáim" okosabbak, mint sok ép szakácstanuló - pedig ők csak konyhai kisegítők lehetnek. Így szól a törvény...hajrá Magyarország!
Szünet a vécé előtt, nyitom, mert óra alatt zárva van, mióta gyerekeink leamortizálták azokat. Nyitom, szívem szerint mondanám, hogy 50 Ft a pisilés - legalább lenne egy kis fizetés kiegészítésem, igaz, úgysem tudnának fizetni. Egy perccel hamarabb zárok, mert nem szeretek óráról elkésni és robogok az emeletre (tanáriba be, napló, saját szobám, tollak, szivacs). Óra rendben lemegy, QR kódos kincskeresés: mire a gyerek rájön, hogy megoldott egy tucat szöveges feladatot, addigra vége is a játéknak, kicsöngetnek. WC. Harmadik óra megint matek, év végi ismétlés. Egyáltalán nem örülök, hogy némelyiknek az újdonság varázsával hat egy-egy ismételt anyagrész, de hát értelmi fogyatékosok, mit vártam?
WC. Negyedik óra. Mára végeztem volna, mert cserébe holnap zsinórban 8 lesz négyig, de benn maradok, hisz folytatódik a vizsga. Ötödik óra: megbeszélés a gyógypedagógusoknak. Bejelentés, szívfájdalom, nem magyarázom, mert a blog nyilvános.
Fél kettőkor (csoda!) eljövök, elintéznivalóim vannak: számlabefizetés és egyéb... Három körül otthon vagyok, bekapok valami kis ennivalót - ma először, mert nincs időm nincs rá a suliban, a wc előtt nem szeretek enni.. Kutyasétáltatás, hogy nyugtom legyen, aztán nekiállok dolgozni. Nagyjából másfél-két óra alatt megcsinálom a hallgatóm óravázlataihoz a megjegyzéseimet, amelyekhez a főiskola digitálisan kéri a megjegyzéseket, utólag - marhaság! Fél hat. Nekiállok készülni a holnapi 8 órámra. Természet órára digitális anyagot készítek a hangról, közben a megvett szívószálakból készül a síp, és összeszedem a hangszereimet. Matekhoz játékos feladatlapok az ismétlésekhez, töriből kijavítom a tavaly elkészített anyagot, hiszen ez az osztály más, semmi nem működik úgy, mint tavaly a másikban. Megcsinálom még a diagramokat a viz.nevelés órához - holnap hajtogatni fogunk.
Még két osztályközösség építés óra - élménypedagógiás órák, a gyakorlatokhoz el kell készítenem egy csomó képet. Ezt félbehagyom most - fél nyolc van, mert vacsizni kellene, kezdek éhes lenni. Majd folytatom vacsi és fürdés után, úgy saccolom, hogy már csak egy óra, mert fel is kell applikálni kemény lapokra. Szerintem fél 10-re, tízre megleszek. Aztán fekvés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése