2015. április 23., csütörtök

Hogyan tanítom 2?

Élményekkel! Játékokkal! Cselekedtetéssel. Például kincskereső játékokkal: mászkálással, számolással, színezéssel stb. Természetesen ezeknek a játékoknak mindig elkészítem a tantermi változatát is rossz idő esetére, de ha van rá lehetőségem, akkor igyekszem kivinni a gyerekeket a suliból. Iskolát az erdőbe, erdőt az iskolába...
Néhány ötlet:

MATEMATIKA
A tegnapi poszthoz (mértékváltás)
Ebben a játékban a gyerekeknek ki kell szabadulni a suliból ( a várból, a teremből stb.) úgy, hogy az ajtót elzáró három retesz közül a leghosszabbat kell megtalálniuk. Természetesen ennek is két változata készült el. Ha a feltöltött dokumentumból kitöröljük a piros részeket, akkor a gyerekek játszhatják helyben, önellenőrzést végeznek úgy, hogy a lap alján a megfejtéseket beirdaljuk és egy csepp ragasztóval visszaragasztjuk. Ha a gyerekek megtalálták a szerintük jó lécet, akkor azt a csíkot lehajtják és ellenőriznek. Ha szeretnénk, akkor a piros részek segítségével iskolai "mászkálós" játékot játszhatunk, ahol a megoldások egy-egy terem számai és ott találják meg a következő feladatot. A játék nagyjából 15 percet vesz igénybe tetszőleges játékossal.
https://drive.google.com/file/d/0B6t9fJGpCDzPSEpKTFVqOEpJdTg/view?usp=sharing

Szöveges feladatos kincskeresés QR kódokkal

A feltöltött munkapéldány osztályban is játszható, szükséges hozzá néhány okostelefon, amire QR olvasó van telepítve - vagy a kódokat kihagyjuk és helyükre számozott borítékokban kerülnek a feladatok. A gyerekek mindig megoldanak egy feladatot, majd a kapott koordináták segítségével beolvassák az ott található újabb feladatot, míg meg nem találják a kincset, ami bármilyen meglepetés vagy akár egy-egy ötös is lehet.
Én úgy játszattam, hogy a vízszintes koordináták teremszámok voltak (ha ki akarjuk őket vinni a suliból, akkor lehetnek utca házszámai, de ekkor előtte ki kell tennünk oda a kódokat). A teremajtók mellé fentről lefelé helyeztem el az feladatokat. Ezekből kellett kiválasztani a megfelelőt.

Tájékozódási játékok - magyarázatok nélkül

Margitsziget QR kódok, térképhasználat

Vadaspark lezért területe - térképhasználat találós kérdések segítségével

Föld napi kincskereső játékok

Népliget: teljes iskolára, teljes projekt

Fűvészkert - minta - teljes projekt

Vendéglátó iskolánk kincskereső játéka 

Váratlan lukas órai kincskeresés (ebben szükség van egy büfés nénire is :)  ) - szövegértés, kreativitás együttműködés stb.

Természetesen az egyes feladatok átdolgozandóak (nincs büfé, nincs 22-es terem stb), de ötletként talán tudjátok használni. Jó játékot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése