2017. szeptember 19., kedd

Új osztály

Új osztály. Nem az enyém, de mivel nincsenek pedagógusok, ezért mégiscsak. Így aztán saját osztályommal szinte még nem is találkoztam, helyette pátyolgatom a kis csikókat. Illetve dehogy! Megpróbálom betörni a vadlovakat. Húszan vannak, valamennyien értelmi fogyatékosok és a leggyengébb képességű társaság, akikkel valaha is találkoztam. Eddig is mindig meg tudtam mondani, hogy ki melyik iskolából érkezett, az alapján, hogy milyen tudással, szociális kompetenciákkal, erkölcsi normákkal rendelkezik a gyerek. Tudom, hogy van iskola, ahol komoly munka folyik (bár ritka, mint a fehér holló), de a többségben sajnos gyerekmegőrzés történik. - Mit csináltatok az elmúlt években? kérdésre rendre olyan válaszok érkeznek, hogy " azt csináltunk, amit akartunk", " a tanárok nem foglalkoztak velünk" stb. Most ez a 20 majd egyforma. Egyforma gyenge. Sem írni, sem számolni, sem olvasni nem tudnak. Legtöbbször azt sem értik, hogy mit kérek tőlük. "Karikázd be a szavak első betűjét" - kérem és néznek rám, mint borjú az új kapura. A bemeneti matematika mérést (ált.iskola 3.osztályának 3 feladatát: alapműveletek 20-as számkörben fejben és írásban és egy dedós szöveges feladat) a legjobb is csak 41%-ra írta a húszból, aztán néhány 20 % körüli, a többi 1-3-5 %.
Négy-öt fiatal annyira antiszociális, motiválatlan, szemtelen, hogy már én sem tudok mit kezdeni velük. Egyikük leghőbb vágya, hogy családja minden tagjához hasonlóan ő is börtönbe kerüljön, mert az annyira vagány. Másik alig várja tankötelezettségének végét, és azonnal el akarja hagyni az iskolát - nem érti, mikor a törvényt magyarázom neki. A harmadik szimplán buta és rosszindulatú, agresszív. A csirke emlősállat, a magyar abc-ről fogalma nincs, nem ismeri az évszakokat és Budapest nem hazánk fővárosa. A negyedik vagánykodik, nagy cula, aki a legbutább kislánnyal jár - ő az "ura" és majd teherbe ejti, mint történt a kislány testvérével tavaly. 
Ők a futószalag végén vannak, menthetetlenek. Összes energiájuk abban merül ki, hogy provokálják tanáraikat, próbára teszik a türelmüket, megszegik folyamatosan a házirendet. Nem ők tehetnek róla, rossz a rendszer, rossz minden összetevője - beleértve magunkat is!
Menthetetlenek.
Húszan!
A suliból minimum két gyógypedagógus hiányzik és több tanár kolléga. Amíg jönnek (persze nem jönnek), addig meg helyettesítek ingyen, mert "belefér" a jogszabályba. Helyettes osztályfőnököt kell alakítanom, míg saját osztályom hiányol. Holnap mind a húszat cipelem végig a városon átszállásokkal külső programra - kísérő nélkül. Most, mint láttam óvodásoknál,  keresem a kötelet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése