2014. február 8., szombat

Szakiskola

Ennél lejjebb nincs. Fiatalok, akik sem írni, sem olvasni, sem számolni, sem viselkedni nem tudnak. A magyar oktatásügy termékei az elmúlt 25 évből. Mert már szüleik sem tuják ezeket. Minden felvételi jelentkezésnél legalább 2-3 esetben magam töltöm ki a felvételi íveket, mert a szülők sem tudnak írni és olvasni. Analfabéták.
Ráadásul tanítványaim még értelmi fogyatékosok is, így a probléma még nagyobb: ugyan, hogyan is képzelem, hogy még taníthatok valamire 15-16-18 éves emberkéket. Nekik már az utca a tanítójuk, nevelőjük a családi nevelés hiánya, a hihetetlenül primitív szociokulturális háttér. Nem érdekli őket semmi, főleg nem a tanulás, hisz:
- úgyis eltart majd a férjem
- csak azért járok be, megmondom magának az igazat, mert otthon unatkozom
- fogalmam sincs, hogy mit is akarok
stb.
Velük megváltani a világot lehetetlen. Ők már nem kedves és aranyos hányattatott sorsú aprócska gyermekek, hanem utcán felnőtt kábszeresek, kis k....ák, nagypofájú kanok, akikkel tényleg nem lehet dolgozni, mert nem akarják, hogy bárki is segítsen rajtuk, közben meg tönkre teszik a többiek életét is.
Az itt tanító pedagógusoknak meg két fajtája van:
1. a fanatikusak, akik világot akarnak váltani - két-három év alatt jönnek rá, hogy nem lehet. Ilyenkor elmennek egy jobb és élhetőbb iskolába - a fluktuáció nálunk hihetetlenül magas, sokszorosa bármilyen munkahelynek.
2. a közönyösök, a minden mindegy tanárok, akik leadják az anyagot, megvívják mindennapi csatáikat a kölykökkel (5 perc alatt kiosztanak egy gyereknek 2-3 intőt és ugyanennyi egyest, mert akkor jöhet a fegyelmi tárgyalás és röpülhet a kölyök). Ők maradnak éveken át semmit nem változva...
Mégis küszködünk belepusztulva, hogy valamilyen szakmát megtanuljanak, de lássuk be, hogy még ha sikerül is, milyen eladó lesz abból, aki kezén is nehezen számol 10-ig, aki a saját nevét is hibásan írja le? Akinek se feladattartása, se fegyelme, se becsülete?
Ők a jövő! Már majd 4 millióan vannak - mondja Ferge, és akikkel együtt élek minden nap, ők bizonyítják igazát. Mégis, ha mi is elmegyünk, mi lesz velük? Ugyanakkor meg, ha maradunk, dögöljünk bele a szélmalomharcba?
Mire kinevelünk igaz kollégáimmal valakit, mert pedagógusnak való, mert valóban erre született, addigra elmegy. Mert elmegy! A csúcsot egy angolos kolléga tartja, nevére már nem is emlékszem, mert a suli megesz 4-5 nyelvtanárt évente - ár ha jön egyáltalán. Ő 15 perc után felmondott - még meg se száradt a festék a kinyomtatott szerződésén! Gyógypedagógusunk meg év eleje óta nincs, hisz ki jönne ide sokkal többet dolgozni mindenféle egyéb juttatás nélkül, mikor a KLIK-kes intézményekben 21 óra a kötelező - mi meg 26-ot, helyettesítve többet is lenyomunk egy héten. A fogyatékos gyerekek meg itt vannak a törvényben előírt megsegítés nélkül. Róka fogta csuka és a 21-század Magyarországa. Az ország jövő nemzedéke.
Elkeserítő.


2 megjegyzés:

  1. Oké, mindjárt itt a tavasz, élménypedagógia, apró sikerek és megint egy kicsit jobb kedvünk lesz - s talán két mosoly között a kölkökbe is sikerül valamit csepegtetni. Két remek pedagógussal futottam össze egy képzésen, mindketten szakiskolában, Híd programmal sújtva. fiatalok, lelkesek, és zseniális ötleteik is vannak. Ez a 21 óra nekem nem stimmel. Legalábbis mifelénk gyógypedagógus vagy sem 26. Pedig KLIkk.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos mi egyházi vagyunk, thát 26, meg ami melléfér - így kijön a valóban benn töltött 32-40 óra. Mert, ha a gyereknek gondja van, maradunk, ha készülünk valamire, maradunk, közben meg nem jön a szeptembertől várt gyógypedagógus, mert KLIKnél 21 az igazság... ez van.

    VálaszTörlés